Racing Pride en Discovery Sports

Op uitnodiging van Discovery Sports en Racing Pride was een delegatie van het Regenbooghuis Limburg (RHL) en OGWA aanwezig op zondag 10 juli op de Electric Touring Car Worldcup op het circuit van Zolder.

Delegatie RHL en OGWA achter de regenboogbanners van Racing Pride en het ETCR
Delegatie RHL en OGWA achter de regenboogbanners van Racing Pride en het ETCR

Racing Pride en Discovery Sports

Racing Pride is een initiatief om de LGBTQ+-gemeenschap onder de aandacht te brengen in de autosportindustrie.

De organisatie is gesticht in 2019 en ze strijden voor rechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Mede-stichter en racepiloot Richard Morris en racepilote en ambassadeur Sarah Moore waren op 10 juli 2022 aanwezig op het circuit van Zolder.

Heel wat mensen zien de autosport nog als een wereld met macho’s. Racing Pride wil het imago oppoetsen. Ze willen aan de buitenwereld duidelijk maken dat het geen machowereld is en dat alle coureurs ongeacht hun geaardheid een plaats mogen hebben in de sport.

Een avondje in het Regenbooghuis Limburg

De Britse Co-stichter en Coureur-Ambassadeur Richard Morris en de Britse Coureur-Ambassadeur Sarah Moore brachten de avond voor de race een bezoek aan het Regenbooghuis in Hasselt samen met Xavier Gavory en Elise Poinsot van Discovery Sports Events.

Ze namen uitgebreid de tijd om kennis te maken met de Limburgse regenboogverenigingen, waarbij ook OGWA een plaats heeft. Andy en Bert van OGWA waren aanwezig en legden hun oren met veel plezier te luister.

Tijdens een informele babbel hebben de vertegenwoordigers van Racing Pride hun initiatief uit de doeken gedaan. Ze willen een precedent zijn voor de overige sporttakken om de sporters te helpen om uit de kast te komen om zichzelf te zijn.

Na een gezellige zaterdagavond vertrokken ze om zich mentaal te kunnen voorbereiden voor de race.

OGWA hing de waaghals uit op het circuit van Zolder

Neen, we kropen gelukkig niet zelf achter het stuur. We hebben dat aan de professionals overgelaten.

We waren op zondag bij het ochtendgloren reeds aanwezig op het circuit van Zolder. De wegwijzers leidden ons naar de VIP-parking. Ze behandelden ons als echte VIP’s van de eerste tot de laatste minuut. We kregen exclusieve toegang tot de paddock, de ruimte achter de pitboxen met de trucks, de motorhomes van de teams, de bandenleveranciers en andere sponsors.

Kort samengevat: de coulissen van het circuit. Enkel met een pasje heb je toegang tot die ruimte. De ruimte is normaal gezien afgesloten voor het normale publiek. Wie denk je dat zo’n pasje had? Ja, onze delegatie van OGWA en RHL met dank aan onze connecties bij Discovery Sports, Xavier en Elise.

 De visibiliteit van de regenbooggemeenschap was hoog.

We gaven onze ogen de kost. Heel wat mooie bolides waren een streling voor het oog. We kregen een deskundige uitleg over de manier om de auto’s op te laden. Dat gaf bovendien een educatief tintje aan onze dag. Het was een atypische race. De race was enerzijds enkel met elektrische wagens. Anderzijds was het een hoogdag voor ons.  De visibiliteit van de regenbooggemeenschap was hoog. Dat is dan ook het doel van de Racing Pride. Een band met de regenboogkleuren blonk bovenaan op de vooruit van alle auto’s. De regenboogvlaggen wapperden bij de start van elke race en de regenboogkleuren doken op heel wat plaatsen op tijdens onze middagwandeling in de paddock.

Elise en Xavier van Discovery Sports hebben ons in de watten gelegd. We kregen toegang tot de business lounge met een glaasje wijn en ze verrasten ons met een goodie bag met toffe hebbedingen. We hebben de kwalificaties en de races van op de eerste rij mogen meemaken. De bolides raasden aan een hoog tempo voorbij. We wandelden op de staantribune voortdurend van de ene zijde naar de andere zijde van de tribune om de racewagens in het vizier te houden.

We supporterden voor Richard Morris. Hij heeft zijn race helaas moeten staken door een technisch probleem. Dat was een domper op onze vreugde.

We liggen nog niet In pole-position maar de final lap is nog niet gereden.

Wanneer we op onze dag terugblikken, is onze balans positief. We hebben toffe mensen leren kennen. Ze zetten zich in voor hetzelfde doel als OGWA en het Regenbooghuis. Ons regenbooghart heeft geklopt aan een hoog ritme. We hebben banden met hen gesmeed en we houden de contacten met Discovery Sports en Racing Pride warm.

De afspraak voor volgend jaar is reeds een feit.

Moe maar voldaan vertrokken we met onze gewone auto aan een normaal tempo veilig huiswaarts. We zijn weer een hele ervaring rijker. Onze conclusie: ze zijn goed op weg met Racing Pride om de regenbooggemeenschap te introduceren in de autosport met uitbreiding naar de volledige sportwereld.

We liggen nog niet in pole position met onze gemeenschap en de final lap is nog niet gereden, maar de basis is gelegd en het is een kwestie om verder te bouwen aan een mooie toekomst voor onze gemeenschap.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.