Een atypische trouwstoet met vlaguithanging en een inspirerende fototentoonstelling dat was de start van IDAHOT 2022

We hebben een topeditie van IDAHOT 2022 achter de rug.

We gaven op 12 mei de aftrap met een trouwstoet.  Heel wat koppels en leden van OGWA beantwoordden onze oproep om hun officieus ja-woord te geven op het Genkse Stadsplein.

Onder begeleiding van de Genkse belleman Jempi trokken de trouwlustigen in een gezellige karavaan met hippe muziek van het Huis van de Mens over het regenboogzebrapad naar de locatie van hun trouw.

Aangemoedigd door heel wat kijklustigen namen de 15 holebi- en transgenderkoppels plaats aan de trappen van het stadhuis in aanwezigheid van de eerste schepen Anniek Nagels.

Na een welkomstspeech van de schepen legden de koppels hun trouwgeloften af. Hun ja-woord galmde over het Stadsplein en de koppels bezegelden hun geloften met de traditionele kus overladen met kilo’s rijst.

De schepen haastte zich in het gezelschap van de Genkse Mister Gayfinalist Christof Machiels naar het balkon van het stadhuis om de regenboogvlag onder luid applaus naar beneden te laten rollen.

Trouwstoet IDAHOT 2022

De opening zat er nog niet op.

We namen de aanwezigen mee naar de foyer van de stadsschouwburg voor de feestelijke opening van onze fototentoonstelling ‘Iedereen Anders … En dan?’ in samenwerking met Zwiep.

We hoorden heel wat bewondering voor de foto’s, waarop steeds LGBTQ+-personen samen met heteropersonen schitterden.

Van buren, over familie tot vrienden blonken aan de zijde van hun geliefde LGBTQ+-persoon om aan de medemens te laten zien dat ze geen probleem hebben met de geaardheid van hun familieleden of vrienden.

Een receptie met de nodige drank en hapjes luidde de feestweek in. Een bruidstaart met laagjes in de regenboogkleuren was het paradepaardje van de avond.  Uiteraard bedanken we Pina en Anneleen voor deze geweldige regenboogcake.

Na een gezellige avond trok iedereen moe maar voldaan huiswaarts om goed uitgerust te beginnen aan de drukke week met heel wat toffe activiteiten.

Fototentoonstelling “Iedereen Anders, …. En Dan!” IDAHOT 2022

Zonovergoten picknick met rijkelijk buffet

We schrijven 17 mei op de kalender.  De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, kortom IDAHOT.

We organiseerden op die dag een picknick in de nabijheid van ons tweede regenboogelement, de regenboogbanken in het Genkse Molenvijverpark.

Alle aanwezigen brachten drank en hapjes mee om de innerlijke mens te verwennen.  Een rijkelijk buffet was het resultaat.

Neergevleid op een fleecedeken voerden de aanwezigen toffe gesprekken en genoten ze van de aanwezigheid van gelijkgestemden.  De voorbijgangers waren aangenaam verrast en keken met jaloerse blikken naar onze gezellige picknick.

Heel wat nieuwe gezichten vonden de weg naar ons en dat stemde ons zeer tevreden.

Tot zonsondergang genoten we van een gezellige avond.

Potluck Picknick IDAHOT 2022

“Flee” Waargebeurd verhaal met de nodige emoties.

De week ging met rasse schreden naar het hoogtepunt met onze filmavond in samenwerking met Mooov op 19 mei in de Genkse Euroscoop.

De avond begon met een speech van Bert met een terugblik op de afgelopen dagen met gesmaakte activiteiten en om onze werking wereldkundig te maken. De speech eindigde met een oproep om respect voor iedereen te tonen en ging naadloos over naar de film.

De gelauwerde Deense animatie-/docufilm Flee stond op de affiche. Een film over een Afghaanse vluchteling, die naar Denemarken vluchtte en de nodige problemen ondervond door zijn geaardheid en door zijn liefde voor de man van zijn leven. Met drie Oscarnominaties waren de verwachtingen hoog gespannen. Na een rondvraag na de film was het duidelijk dat de hoge verwachtingen waren ingelost.

De film was nogmaals een bewijs dat regenboogverenigingen zoals OGWA broodnodig zijn om te timmeren aan de weg voor een maatschappij, waar iedereen zonder problemen zichzelf kan zijn en waar respect voor iedereen een evidentie is.

We trokken met een goed gevoel naar de uitgang van de bioscoop. Onze vreugde werd alleen nog maar groter. De mijnschacht op C-mine was voor de gelegenheid in de kleuren van de regenboog gehuld. Wanneer we in het Genkse straatbeeld keken, zagen we bovendien regenboogkleurige logo’s van de stad. Dat zorgt voor een goed gevoel en voor een gevoel van respect. De visibiliteit van de stad aan de regenbooggemeenschap sterkt ons en geeft ons de moed om te werken aan een maatschappij, waar alleen plaats is voor verdraagzaamheid voor iedereen.

Karaoke bij regenboogcafé Bagatel, de apotheose 

Het was een vermoeiende week, maar allen hadden nog energie gespaard om de week af te sluiten met een swingende avond in ons regenboogcafé. De massale opkomst verwarmde onze harten. Heel wat aanwezigen smeerden hun keel en gaven het beste van zichzelf.

DJ Peter Vanhees spoorde het publiek aan om te zingen en zijn oproep viel allerminst in dovemansoren. De papiertjes met nummers kwamen vlot tot bij hem. De goede en minder goede zangstemmen galmden door het café.

Café Bagatel deed zijn reputatie van ambiancecafé alle eer aan. Na twee jaar corona was de knaldrang van de aanwezige menigte duidelijk. Ze droegen de regenbooggemeenschap een warm hart toe. Het lied ‘Vlieg met me mee’ van LGBTQ+-icoon Paul de Leeuw was daarvan hét bewijs bij uitstek. Alle aanwezigen zongen uit volle borst mee.

De avond was bovendien de verjaardag van onze OGWA-mama Bieke. Ze is onze steun en toeverlaat. We riepen haar dan ook op het podium en een live Happy Birthday kon dan ook niet ontbreken. We zetten ook Aicha, de winnares van de wedstrijd van onze Paaswandeling in de bloemetjes met een cadeaubon van de stad Genk. Bart en zijn vrienden verdienden een drankbon na hun opruimactie van zwerfvuil tijdens onze Paaswandeling.

Het was een geslaagde avond met ambiance en gezang tot in de vroege uurtjes.

Leerrijke gesprekken met jongeren en sensibilisering op Genkse scholen

De rode draad van de week was het bezoek van medewerkers van de Genkse afdeling diversiteit en OGWA-leden aan de Genkse middelbare scholen om het thema van holebi’s en transgenders onder de aandacht te brengen.

De jongeren zijn onze volgende generatie. Het is belangrijk dat ze leren om respect te hebben voor iedereen.

Ze moeten bovendien weten dat ze bij twijfels en vragen over hun geaardheid bij ons terechtkunnen om hun verhaal te doen in alle discretie.

Dat is het opzet van onze scholenwerking, één van de belangrijke pijlers van onze werking. Onze vertegenwoordigers op de scholen hebben gesprekken met heel wat jongeren gevoerd. Het was niet steeds gemakkelijk, maar ze hebben weer iets kunnen bewegen naar meer aanvaarding en ze kregen lof van de leerkrachten. Dat was een opsteker. We hebben nog een weg af te leggen. Samen zijn we sterk.

IDAHOT 2022 was geslaagd

Allen, die hebben bijgedragen aan een geslaagde week van IDAHOT 2022, willen we graag bedanken. Zonder jullie was dat niet mogelijk.

IDAHOT 2023 gaat minstens even goed zijn en zelfs nog beter. See you there!

Blijf ons volgen via onze nieuwsbrief!

Nog niet ingeschreven? Schrijf je in via onze website en mis geen enkele activiteit

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.