OGWA, Rainbow4Hope en Forum Samenleven in Diversiteit solidair op Levensloop Genk 2022

24 uur bewegen

Onder het motto 24 uur bewegen tegen kanker zette OGWA samen met Rainbow4Hope en het Forum Samenleven in Diversiteit letterlijk hun beste beentje voor op de zesde editie van Levensloop Genk, de solidariteitsbeweging van Stichting tegen Kanker.

logo Forum SID

Dit jaar is “verbinding” het thema

Na een afwezigheid van drie jaar door corona trokken we met een delegatie naar het op één na grootste evenement in Genk. De organisatie heeft dit jaar voor het thema van de verbinding gekozen. Dat is waar het evenement voor staat: verbinding tussen de wandelaars van alle teams en verbinding met de vechters tegen de verschrikkelijke ziekte. We vieren de mensen met of na kanker en we zetten hen tijdens deze 24 uur in de bloemetjes. Ze zijn de eregasten van het evenement. We zamelen bij Levensloop geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek en projecten die bijdragen aan het welzijn van mensen met kanker en hun naasten.

Openingsceremonie

Op zaterdag 8 oktober om 14 u.30 hebben ze het officiële startschot gegeven. Een interview met burgemeester Wim Dries, de peters Bart Hiemeleers van Genker Plantencentrum en oncoloog Dr. Guy Debrock van het ZOL, de voorzitter Hassan Amaghlaou en de co-voorzitter Kristien Nelissen zorgde voor de eerste emoties. De eerste tranen vloeiden rijkelijk en het waren niet de laatste tranen van het volgende etmaal. Na de interviews was het onmiddellijk duidelijk waarom we aan het event deelnemen. Helaas zijn we allemaal in onze onmiddellijke omgeving geconfronteerd met die vreselijke ziekte. We willen de vechters steunen en wandelen om geld in te zamelen om het onderzoek verder op weg te helpen.

Eerste ereronde

Geflankeerd door de 108 teamkapiteins trokken de moedige vechters naar de atletiekpiste van het Atlas College voor de openingsceremonie met de eerste ereronde. De vechters vieren met die ereronde hun overwinning, ze willen hoop geven en ze willen alle mensen bedanken voor de steun bij hun strijd tegen die verschrikkelijke ziekte. Het evenement staat in het teken van de hoop. Samen krijgen we die ziekte klein.

ereronde Levensloop Genk 2022

Zij aan zij stapten we de eerste 400 m en de eerste gesprekken kwamen op gang. Het was een emotioneel moment en de eerste ronde liet niemand onberoerd. We kwamen ook langs onze mooi aangeklede tent. Onze kleurrijke tent met regenboogvlaggen, banners van OGWA en het Forum Samenleven in Diversiteit spraken tot de verbeelding. Onze beachflag stak hoog boven de overige tenten uit en kon je gemakkelijk spotten bij de wandelingen op de piste. OGWA heeft een hart voor iedereen en bijgevolg ook voor de vechters en hun naasten. Onze leden en de leden van het forum hebben naar eigen kunnen gewandeld en zijn 24 uur in beweging gebleven.

Vechters Maddy en Freddy samen met Bert en Andy op Levensloop Genk 2022

Vechters Freddy en Maddy

Er was ook plaats voor vreugde: het was een blij weerzien met Freddy en Maddy. Ze zijn een koppel, dat getroffen is door kanker en ze waren bij de afgelopen edities onze vechters. Ook dit jaar waren ze van de partij en het weerzien leidde tot de nodige emoties. Ze hebben een plaats in ons hart. Ze hebben moedig een aantal rondes met ons meegewandeld om ons te steunen en om ons te bedanken. Bedankt, Freddy en Maddy! We steunen jullie in jullie strijd.

De ziekte treft iedereen

Bovendien is het evenement divers. OGWA en Forum Samenleven in Diversiteit zijn van uit hun werking voorstanders van diversiteit. We konden niet ontbreken.  De ziekte treft iedereen. Welke geaardheid, welke geloofsovertuiging, welke leeftijd,… je ook hebt, kanker komt bij iedereen voor. Dat is te zien bij de teams. Mensen van alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd. Dat is waar Genk en Levensloop voor staan. Bij Levensloop is iedereen solidair en bestaan er geen verschillen. Iedereen heeft respect voor iedereen. Alle teamleden zijn aanwezig voor hetzelfde doel. We kregen ook de vraag waarvoor onze vereniging staat en we kregen respect.

Nieuw: 4 en 6 km wandelroute

Na die ereronde begonnen de minuten weg te tikken op de klok langs de piste. Een nieuwigheid van Levensloop Genk 2022 van dit jaar was een wandeling van 4 km of 6 km buiten de piste, die de Genkse wandelclub de Heikneuters heeft uitgestippeld. De wandeling bracht ons langs de Stiemervallei, de Johanneskerk en de motruïne. Het was een mooie wandeling onder een stralende zon. De wandeling was een echte aanrader.

wandelroute 6km

Kaarsenceremonie

Het tweede sleutelmoment begon om 20 u. Alle lichten op de piste gingen uit en het was muisstil. De getuigenis van de man, die sprak over zijn geliefde vrouw Sandra, ging door merg en been. Hij verloor na 28 jaar zijn vrouw aan kanker in 2020. Hij sprak vol liefde over haar en zijn kinderen, ze zijn steun en toeverlaat. De drie witte ballonnen, die ze de lucht inlieten, zijn hopelijk bij Sandra gekomen. Na die getuigenis wandelden we een ronde in de duisternis ter nagedachtenis van de mensen, die de strijd tegen kanker helaas hebben verloren. Dat is de keiharde realiteit en dat doet ontzettend veel pijn. Het heeft de OGWA’tjes ook niet onberoerd gelaten. Het gaf hen moed om de wandeling te hervatten. Een deel bleef in beweging, terwijl een ander deel het evenement steunde met de nuttiging van een drankje en een hapje.

Hoop Leven
kaarslichtzakjes uitgestald op Levensloop Genk 2022 ter ere van de overleden kankerpatienten
Hoop doet leven (Levensloop Genk 2022)

Wij kunnen stoppen als wandelaars maar de vechters kunnen niet stoppen met hun gevecht!

De uren streken voorbij en de zon bleef van de partij. De nacht viel en we gaven niet op. Het was koud en het vroor, maar we bleven verder gaan. We zagen op dat moment misschien een beetje af, maar we zagen maar 24 uur af en dat was de volgende dag weer vergeten. De vechters hebben dag in, dag uit pijn en zien dag in, dag uit af. Hun ziekte is steeds aanwezig en slaapt nooit. We gingen met die mindset verder en het gaf ons vleugels om onze missie van 24 uur in beweging zijn tot een goede einde te brengen.

Hoedenparade

Andy en zijn hoed voor de hoedenparade op Levensloop genk 2022

We zagen op de piste ook heel wat mensen met mooie hoeden. De organisatie kwam op het lumineuze idee om een hoedenparade te organiseren. Één van onze OGWA’tjes viel in de prijzen met zijn hoed met LEDverlichting. Je kon hem gemakkelijk spotten in de duisternis en dat is bij de jury ook niet onopgemerkt voorbijgegaan. De muziek galmde door de luidsprekers en was van heinde en ver te horen in een aantal tenten. De ambiance was top en het lijflied van Levensloop Genk 2022 ‘Laat de zon in je hart’ weerklonk geregeld op de piste en leidde tot aanstekelijke dansjes en gezang. Op 9 oktober verrasten de spelers van KRC Genk ons met een aantal rondes op de piste en we kregen ook een orkest in rolstoel. Ze zorgden voor heel wat sfeer op en naast de piste.

Slotceremonie van Levensloop Genk 2022

De minuten op de klok tikten weg en om 14 u. was het tijd voor het derde en laatste sleutelmoment. De slotceremonie ging van start. Mieke was de veilingmeesteres voor een aantal voorwerpen, die voor Levensloop Genk onder de hamer gingen. Ze gaven een pluim voor de organisatie en de aanwezigen. Allen maakten ze zich klaar voor een laatste ronde met de vechters en de teamkapiteins.

Apotheose : €155.600

Na die ronde maakten ze alles klaar voor de apotheose. Wat heeft de 24 uur en alle acties in het laatje gebracht? We mogen trots zijn op het behaalde resultaat. De teller staat op dit moment op € 155.600,00. OGWA, Rainbow4Hope en Forum Samenleven in Diversiteit zijn meer naar elkaar toegegroeid en dat opent kansen voor de toekomst. We hebben allemaal genoten. Moe, maar voldaan trokken we huiswaarts en we zijn op afspraak voor Levensloop Genk 2023.

Ben je geïnteresseerd om volgend jaar met ons mee te wandelen en/of heb je interesse in onze activiteiten, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief! Je blijft dan op de hoogte van onze werking en onze activiteiten. Je hebt steeds de laatste nieuwtjes en je weet steeds wat de volgende activiteiten zijn.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.