Coming Out day

Het is vandaag Coming Out Day! Vandaag wordt er aandacht gevraagd voor het moment dat iemand openlijk voor diens seksuele voorkeur of genderidentiteit uitkomt. Dat noemen we de Coming Out.

Vandaag staat in het teken van bewustwording rondom de Coming Out. Het uitkomen voor je seksuele voorkeur of genderidentiteit kan best spannend zijn.

Dit is voor OGWA een belangrijk onderwerp. Wij vinden namelijk een inclusieve samenleving erg belangrijk. Een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt. Een samenleving waarin iedereen geaccepteerd wordt en een onderdeel van mag zijn.

Dat betekent dat je bent wie je bent en mag zijn wie je wilt zijn, zonder dat een ander daar een oordeel over heeft.

Voor veel mensen voelt dit als vanzelfsprekend, maar voor een specifieke groep mensen is dat niet altijd zo.

Daarom is het voor OGWA zo belangrijk om, niet alleen vandaag, extra aandacht te vragen voor dit thema. Ook in onze gemeente Genk kan iedereen meedoen en mag iedereen zichzelf zijn. Laten we deze aandacht het hele jaar door gebruiken om een veilige en inclusieve samenleving te maken en te houden. Zo kan het ook helpen om eventueel nog bestaande taboes bespreekbaar te maken.

Coming Out day megafoon

Wat is Coming Out day (tekst van CAVARIA)

  • Vandaag geven we extra aandacht aan het uit de kast komen oftewel de coming-out.
  • Een coming-out of ‘uit de kast komen’ is iets persoonlijks publiek maken. Je kan over heel wat dingen uit de kast komen, maar meestal gaat het over je romantische oriëntatie, seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
  • Niet iedereen wil of kan een coming-out doen. Sommige personen houden liever privé op wie ze verliefd worden, met wie ze seks hebben, of hoe ze zich voelen. Anderen delen hun gevoelens bijvoorbeeld wel graag met enkele vrienden en familieleden, maar besluiten het verder privé te houden.
  • Vaak denken mensen dat een coming-out één groot moment is. Je vertelt één keer hoe het zit en daarna weet iedereen het. Meestal is dat niet het geval. Eigenlijk is ‘coming-outproces’ een beter woord. Uit de kast komen duurt meestal een tijdje en in nieuwe situaties kom je vaak opnieuw uit de kast met je LGBTI+ identiteit.

Diversiteit op het gebied van seksuele geaardheid wordt helaas, ook in België, niet overal zonder meer geaccepteerd. Als Regenboogvereniging laten we met het vieren van deze Coming Out day laten we zien dat iedereen altijd zichzelf mag en kan zijn. Ongeacht geaardheid, gender, afkomst of religie. En iedereen moet zich daarbij ook veilig kunnen voelen. Op het werk, op school, in het uitgaansleven en in de rest van de samenleving.

Happy Coming Out Day! 

Coming out day hart

Heb je vragen of wil je meer weten over dit thema? Of ben je zelf op ontdekking naar je seksuele voorkeur en/of genderidentiteit? Kijk dan eens op de website van OGWA.

Wil je weten wat OGWA voor jou kan doen? Of wil je met ons in gesprek over dit thema? Mail dan gerust naar info@ogwa.be

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.