OGWA en de Studenten met de scholenkoffer

Wat is de scholenkoffer?

Vanaf het prille begin hadden we het idee om met een kant-en-klare koffer te komen. Hier kunnen de leerkrachten mee aan de slag om het thema LGBT aan te snijden in de klas. Na wat research kwamen we bij Cavaria terecht. Blijkt namelijk dat ze al eerder een scholenkoffer hebben ontwikkeld.

Aceli en Leno stellen de scholenkoffer voor aan de pers

De leden van OGWA hebben deze bestaande koffer bestudeerd, getest en geëvalueerd, om er een eigen gepimpte, Genkse versie van te maken. Dit alles in samenwerking met de stad Genk en Unia. Het resultaat werd een informatieve en educatieve koffer, waar leerkrachten zelf mee aan de slag kunnen gaan in de klas. Niet enkel in de lessen godsdienst of zedenleer, maar integreerbaar in alle vakken.

Dit alles was enkel mogelijk door de samenwerking met 2 geweldige scholen, Sint-Lodewijk en KTA De Wijzer. Ze hebben met volledig artistieke vrijheid gezorgd voor het ontwerp en de lay-out van de koffer!

Daarom willen we graag onze oprechte dank tonen aan de leerlingen van het 5de jaar houtbewerking van Sint-Lodewijk, onder leiding van Luc en Franco. Met hun klas hebben ze deze prachtige en duurzame koffers ontworpen, uitgetekend en vervaardigd!

Ook een hartelijke dank je wel aan Aceli en Leno, twee leerlingen van het 4de jaar publiciteit en etalage van KTA De Wijzer. Dit onder leiding van Jolien, die met volledige vrijheid de bekleding van de koffer hebben ontworpen!

Beiden ontwerpen waren zo mooi, dat we niet konden kiezen en uiteindelijk beiden hebben gebruikt!

Wat is het doel?

Joris en Bart stellen de koffer voor aan de voltallige pers

We vinden het belangrijk dat er in de klas over gender en diversiteit wordt gesproken, zodat leerlingen het niet langer vreemd moeten vinden.

We merken dat de scholen het nut ervan inzien en vorming vragen/geven. Het is dan ook belangrijk dat er een verzamelplaats is voor het lesmaterieel, zodat de leerkracht zelf aan de slag kan gaan. De scholenkoffer moet een ondersteuning bieden, in de klas, op school en alles wat daarmee te maken heeft. Het heeft zeker niet als doel om leerlingen/leerkrachten met de vinger te wijzen van “je moet het goed vinden”. Maar wel om het onderwerp gender en diversiteit bespreekbaar te maken en ervoor respect te kunnen opbrengen.

Zeker als je weet dat “homo” het meest gebruikte scheldwoord is, zonder dat erover nagedacht wordt wat voor impact dit kan hebben op het welbevinden.

Inhoud.

Ogwa leden stellen de scholenkffer voor aan het brede publiek

De scholenkoffer bevat vele materialen van CavariaMerhabaWel Jong Niet Hetero en anderen. De Scholenkoffer is ook aangevuld met onze eigen inbreng om de Genkse multiculturele touch eraan toe te voegen.

Verder kan je de fotoreportage van Zwiep erin terugvinden, liedjesteksten, een stellingenspel, e.v.a.

Er zitten mogelijkheden in voor zowel de 1e, 2de en derde graad, maar ook voor de leerkracht, kaderpersoneel, directie en de zorgleerkrachten.

Dus alles wat je nodig hebt om van je school een holebi- en transgendervriendelijke school te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.