Holebifilmfestival – Boy Erased

Holebifilmfestival van Vlaanderen? Qué?

Ja hoor, dat holebifilmfestival bestaat al 20 jaar, maar het is de eerste keer dat ook Genk meedoet.

De eerste editie startte in Leuven, maar het filmfestival breidde al snel uit naar andere steden en gemeenten. En dit jaar dus ook in stad Genk.

Het festival programmeert films met een Holebi- en Transgenderthema en is dit jaar doorgegaan van 9 tot 26 november.

In Genk hebben we de roze loper uitgerold op vrijdag 26 november.

Iedereen kwam in stijl (dresscode was classy) mooi op tijd aan in de schouwburg van Genk en kreeg op voorhand al een glaasje te drinken.

Coronaproof natuurlijk: een Corona Safe Ticket + mondmasker en je kon aan een tafeltje zitten met je bubbel.

Dan was het tijd om plaats te nemen in de schouwburg.

Voor de film was er eerst nog een woordje van onze schepen voor Gelijke kansen, Anniek Nagels.

Het klopt wat onze schepen zei. “Zeker in deze tijd is het belangrijk dat er nog een vereniging bestaat zoals OGWA. Die ijvert voor gelijke kansen voor iedereen met een warm hart voor LGBT+-personen. Alsook activiteiten organiseert waar LGBT+-personen zich goed voelen”.

Wat ik ook zeker onthoud van haar speech is de uitdaging, die ze is aangegaan met OGWA: ‘Als tegen Idahot 2022 op de nieuwsbrief van OGWA 250 personen zich hebben ingeschreven, zal er zeker een leuke verrassing volgen’. Wat die verrassing zal zijn, weten we nog niet.We zullen er zeker voor zorgen dat het de moeite zal zijn.

Dus hier nog eens een warme oproep aan iedereen: schrijf je in voor de nieuwsbrief op de site www.ogwa.be! Doe dat, vraag ook of je vrienden dat doen. Jij wordt dan steeds op de hoogte gehouden van activiteiten. Alsook van leuke ditjes en datjes en wij komen zo dichter bij de 250 personen. Een win-win situatie, niet?

Na die oproep konden we met de film beginnen. “Boy Erased”

De negentienjarige Jared, zoon van predikant Marshall Eamons  en zijn vrouw Nancy, worstelt met zijn geaardheid. In het diepreligieuze en traditionele gezin rust er echter een taboe op homoseksualiteit. Onder druk van zijn ouders volgt Jared een conversiebehandeling bij therapeut Victor Sykes om te ‘genezen’. Maar Jareds zoektocht naar zijn eigen identiteit is daarmee amper begonnen.

Het Amerikaanse drama “Boy Erased” is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Garrard Conley.

Het was een hele mooie, maar aangrijpende film. Weten dat dit een waargebeurd verhaal is, en dat in Amerika vele jongeren zoals Jared een ‘behandeling’ krijgen, omdat ze zogezegd ziek zijn, doet mij echt pijn aan mijn hart. Ook hier is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Uit onderzoek van de VRT-studiedienst blijkt dat 1 op de 5 Vlamingen zichzelf niet kan zijn.

Wel, dan kan ik echt fier zijn op OGWA, op ons stadsbestuur en op mijzelf dat wij open staan voor iedereen. Bij ons is iedereen welkom en  kan zichzelf zijn.

Dat zagen wij ook aan ons publiek. 35 M/V/X! Het was een bont allegaartje, vele bekenden, maar ook enkele nieuwe gezichten, die we nu hebben leren kennen. Het was vooral een hele fijne groep.

Samen mogen zijn, samen iets mogen drinken (weliswaar al zittend, in bubbels) voelde als een heel warm dekentje, dat ik hopelijk nog lang kan koesteren.

Zeker voor herhaling vatbaar…. hop naar het volgend Holebifilmfestival.

Verslaggever: Bieke Vcn

30 november 2021

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.